Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

środa, 14 marca 2012

szwedzkie klopski


Chyba nawet lepsze w smaku niż te tak bardzo popularne i lubiane, które można kupić w sklepie z wyposażeniem wnętrz ... :)

Składniki: 8 porcji
- 1 szklanka dokładnie rozdrobnionego chleba
- 2 i 1/3 szklanki wody wymieszanej z 3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką sosu worcestershire
- 4 łyżki masła
- 1 duża bardzo drobno posiekana cebula 
- 400 g drobno zmielonej wołowiny 
- 400 g drobno zmielonej wieprzowiny
- 4 jajka
- 1 płaska łyżka soli 
- 1 i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietanki kremowej 30%

Sposób wykonania:
W dużej misce wymieszać okruszki chleba z 1/3 szklanki bulionu. Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła na średnim ogniu, dodać cebulę i smażyć przez 10 minut na złoty kolor. Przełożyć do miski z chlebem. Na patelnię włożyć boczek i obsmażać przez aż się wytopi i będzie chrupiący, przełożyć do miski pozostawiając w garnku wytopiony tłuszcz. Do miski dodać: mięso wołowe i wieprzowe, jajka, sól, pieprz, cukier, mieszankę przypraw i gałkę muszkatołową. Wymieszać dłońmi na jednolitą masę. Nabierać po 1 łyżce mięsa i wilgotnymi dłońmi lepić kuleczki, układać je na desce lub tacy. Do patelni dodać 1 łyżkę masła i na średnim ogniu obsmażać klopsiki partiami z każdej strony na brązowy kolor, przez około 6 - 8 minut każdą partię. Odkładać na talerz i dokładać na patelnię masła przed smażeniem kolejnej partii. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami wody, następnie połączyć z resztą (2 szklankami) bulionu. Wlać do szerokiego garnka i zagotować często mieszając, dodać klopsiki, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 5 - 6 minut aż klopsiki będą ugotowane. Odstawić z ognia i wymieszać ze śmietanką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz