Składniki:
- 1 paczka zielonego mrożonego groszku
- 8 ziemniaków
- 1 por drobno pokrojony
- 1/2 marchewki pokrojona w plasterki
- 1/2 pietruszki pokrojona w plasterki
- 2 łyżki masła
- 6 szklanek wody
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, opłukać,
pokroić w kostkę. Pora obrać, opłukać pod bieżącą wodą, posiekać na poprzeczne kawałki.
Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. W
dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać pory i zeszklić je
mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty, następnie dodać
ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, posolić i dalej smażyć mieszając co
chwilkę przez około 3 minuty. Wlać 6 szklanek wody i zagotować.
Przykryć i gotować pod przykryciem przez około 15 minut aż ziemniaki
będą miękkie. Dodać mrożony groszek i gotować na umiarkowanym ogniu bez
przykrycia przez około 4 - 5 minut, aż groszek będzie miękki (nie można
go za długo gotować bo zrobi się bardziej twardy). Wyjąć
marchewkę i pietruszkę z zupy, resztę zmiksować na gładki krem z
dodatkiem cynamonu i śmietany. Gdyby zupa była bardzo gęsta należy
dodać więcej wody. W razie potrzeby zupę doprawić solą. Podawać
posypując świeżo zmielonym pieprzem, kroplą
śmietany, szczyptą cynamonu i grzankami z chleba razowego. Zupa dobra
jest zaraz po ugotowaniu, ale nabiera głębszego smaku w miarę upływu
czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz