Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

czwartek, 15 marca 2012

zupa krem z zielonego groszku z odrobiną cynamonu

Składniki:
- 1 paczka zielonego mrożonego groszku
- 8 ziemniaków
- 1 por drobno pokrojony
- 1/2 marchewki pokrojona w plasterki
- 1/2 pietruszki pokrojona w plasterki
- 2 łyżki masła
- 6 szklanek wody 
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pora obrać, opłukać pod bieżącą wodą, posiekać na poprzeczne kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać pory i zeszklić je mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty, następnie dodać ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, posolić i dalej smażyć mieszając co chwilkę przez około 3 minuty. Wlać 6 szklanek wody i zagotować. Przykryć i gotować pod przykryciem przez około 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodać mrożony groszek i gotować na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez około 4 - 5 minut, aż groszek będzie miękki (nie można go za długo gotować bo zrobi się bardziej twardy). Wyjąć marchewkę i pietruszkę z zupy, resztę zmiksować na gładki krem z dodatkiem cynamonu i śmietany. Gdyby zupa była bardzo gęsta należy dodać więcej wody. W razie potrzeby zupę doprawić solą. Podawać posypując świeżo zmielonym pieprzem, kroplą śmietany, szczyptą cynamonu i grzankami z chleba razowego. Zupa dobra jest zaraz po ugotowaniu, ale nabiera głębszego smaku w miarę upływu czasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz