Składniki:
- 175 g masła
- 100 g cukru (w oryginalnym przepisie muscovado - ja dałam biały)
- 100 g płynnego miodu (w oryginalnym przepisie 200 g golden syrupu)
- 200 g melasy (pominęłam)
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 40 g kakao
- 150 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Na polewę:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 1 łyżka kakao
- 60 ml zwykłego piwa
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. W garnku rozpuścić masło z cukrami, miodem (lub golden syrup'em), melasą(jeśli dajecie), goździkami, cynamonem i imbirem. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Ściągnąć garnek z palnika, wbić jajka, dodać mleko, rozpuszczoną w wodzie sodę, mąkę, kakao. Wsypać posiekaną gorzką czekoladę, wymieszać.
Całość wlać do formy i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC. Ostudzić.
W małym garnuszku rozgrzać masło, kakao i piwo, wymieszać. Dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę, dokładnie wymieszać. Piernik polać polewą.
Już na sam widok tej czekolady, aż ślinka cieknie i chyba bym się nie powstrzymała przed zjedzeniem kawałeczka. Jeżeli ja robię jakieś ciasta czy desery z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ to za każdym razem staram się, aby wyszły one jak najpyszniejsze.
OdpowiedzUsuń