Składniki
(na 3-4 porcje):
- 800 g
twarogu (użyłam półtłustego)
- 80 g masła
- 3 jajka
- 100 g
kaszy manny
- 30 g mąki
pszennej
- sól
- kwaśna
śmietana 18% do polania i cukier kryształ do posypania
Sposób
wykonania:
Twaróg
zemleć i dobrze utrzeć dodając miękkie masło, jajka, mannę, mąkę oraz sól
(można krótko ucierać mikserem tak, żeby w ser dobrze wmieszać jajka, a potem
wyrabiać już ręcznie). Formować nieduże knedle i wkładać na osolony wrzątek.
Gotować aż knedle wypłyną do góry i jeszcze chwilkę.
Podawać
gorące, polane śmietaną i posypane cukrem. Można też podać je z musem
truskawkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz