Składniki:
Spód
- 65 g ciemnej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 1 łyżka likieru Amaretto
- 65 g miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 40 g mąki
- 14 - 16 podłużnych biszkoptów
do nasączenia biszkoptów
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 50 ml wody
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 2 łyżki likieru Amaretto
Masa serowa
- 750 g sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie na serniki***
- 250 g sera mascarpone
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki likieru Amaretto
Wierzch
- 300 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 3 płaskie łyżki drobnego cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 2 łyżki likieru Amaretto
Sposób wykonania:
- 65 g ciemnej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 1 łyżka likieru Amaretto
- 65 g miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 40 g mąki
- 14 - 16 podłużnych biszkoptów
do nasączenia biszkoptów
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 50 ml wody
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 2 łyżki likieru Amaretto
Masa serowa
- 750 g sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie na serniki***
- 250 g sera mascarpone
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki likieru Amaretto
Wierzch
- 300 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 3 płaskie łyżki drobnego cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 2 łyżki likieru Amaretto
Sposób wykonania:
Spód:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Kawę
rozpuścić w gorącym likierze Amaretto, ostudzić. Miękkie masło ucierać z cukrem
przez około 7 minut, aż będzie puszyste. W innej miseczce ubijać jajko przez 7
minut. Na zmniejszonych obrotach miksera połączyć utarte masło z ostudzoną
czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem oraz
rozpuszczoną kawą. Gładką masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać
powierzchnię i ułożyć biszkopty wciskając
je do połowy w masę. Wstawić do piekarnika, piec przez 8 minut. Po wyjęciu z
piekarnika odczekać aby spód zastygł.
Nasączenie
biszkoptów:
Żelatynę zalać 1 łyżką chłodnej wody
i odstawić na 5 minut. W rondelku zagotować wodę (50 ml) i rozpuścić w
niej kawę, zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż żelatyna całkowicie się
rozpuści. Wymieszać z likierem, ostudzić i odczekać około 15 minut, aż troszkę
zgęstnieje (można wstawić w chłodne miejsce lub w międzyczasie
przygotować masę serową). Nasączyć biszkopty.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na średnich lub niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie miksowanie). Wbijać kolejno jajka miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką, ekstraktem z wanilii i likierem Amaretto. Masę delikatnie wylać na spód, wyrównać powierzchnię i ustawić na kratce piekarnika w środkowej jego części. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na średnich lub niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie miksowanie). Wbijać kolejno jajka miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką, ekstraktem z wanilii i likierem Amaretto. Masę delikatnie wylać na spód, wyrównać powierzchnię i ustawić na kratce piekarnika w środkowej jego części. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Wierzch:
Gęstą śmietanę wymieszać z cukrem. Kawę rozpuścić w gorącym likierze Amaretto i ostudzić. Pozostawić około 2 łyżeczki kawy do zrobienia wzorków, resztę wymieszać ze śmietaną. Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę równą warstwą, nałożyć łyżeczką odłożoną kawę i rozsmarować ją na powierzchni śmietany tworząc fantazyjny wzór. Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie zimny, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc.
Gęstą śmietanę wymieszać z cukrem. Kawę rozpuścić w gorącym likierze Amaretto i ostudzić. Pozostawić około 2 łyżeczki kawy do zrobienia wzorków, resztę wymieszać ze śmietaną. Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę równą warstwą, nałożyć łyżeczką odłożoną kawę i rozsmarować ją na powierzchni śmietany tworząc fantazyjny wzór. Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie zimny, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc.
Piękny:)
OdpowiedzUsuń